Skip to main content

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode die ervoor zorgt dat gespannen spieren effectief worden behandeld. Door het aanprikken van deze pijnlijke spieren, middels Dry Needling, kan de spier snel en langdurig ontspannen.

Hoe werkt Dry Needling?

Wanneer je pijn en spanning voelt in je lichaam (bijvoorbeeld door stress), kan je lichaam dit op een manier proberen te compenseren waardoor de lichaamshouding verandert. Hierdoor kan de lengte van je spieren veranderen. Het onnodig aanspannen van de schouders en rugspieren zorgt voor pijn. Spieren verkrampen wat opnieuw langdurige pijn veroorzaakt.

Met Dry Needling bereiken wij met een speciale dunne naald de kleine verhardingen, ook wel spierknopen, die zijn ontstaan in uw spieren. Deze spierknopen worden triggerpoints genoemd. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna. De verkramping wordt hiermee opgeheven waardoor pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert. Dry Needling is een veilige en efficiënte methode waar veel mensen baat bij hebben.

Dry Needling bij triggerpoints
Triggerpoints zijn eenvoudig gezegd de verharde ‘knopen’ in de spieren die ervoor kunnen zorgen dat je pijn ervaart. Wanneer je me de vingers drukt op een triggerpoint, dan is de pijn meestal direct herkenbaar.

Hoe uiten triggerpoints zich?

  • Pijn en/of stijfheid in een spier
  • Het niet goed kunnen bewegen van gewrichten
  • Verminderde kracht in de spieren
  • Anders bewegen door pijn
  • Tintelingen in armen en benen
  • Hoofdpijn en/of duizeligheid

Na een gesprek en gericht onderzoek kunnen wij je klachten in kaart brengen. Je spieren die mogelijk triggerpoints bevatten, worden hierbij nader onderzocht of deze met Dry Needling behandelbaar zijn.

Dry Needling
Hoe voelt Dry Needling aan?
Het inbrengen van het naaldje in de huid voelt u in principe niet. Wanneer de naald de triggerpoint aanprikt, ontstaat er een kleine aanspanning in de spier (de twitch) wat een kortdurend krampgevoel kan geven.